Hoe versnel je je Mac

We kennen het probleem allemaal wel: na een tijdje wordt je computer traag. Het opstarten lijkt eeuwen te duren en in de tijd dat een webpagina is geopend, kun je een nieuwe kop koffie zetten. Ontzettend lastig en frustrerend, maar gelukkig is dit probleem wel op te lossen. 

Vaak sluipt de vertraging van je Mac er door de jaren heen in. Het stapelt zich op, waardoor het probleem erg hardnekkig wordt. Op het internet kun je verschillende tips vinden over hoe je je Mac sneller kunt maken, alleen zie je vaak niet dat deze adviezen daadwerkelijk werken. Dit komt doordat deze ‘simpele’ verbeteringen, zoals het schoonmaken van je bureaublad of een vinkje in je instellingen, maar voor minimale versnelling zorgen. En dat terwijl je op zoek bent naar échte verbetering. We helpen je op weg bij het herkennen van veel voorkomende problemen en het sneller maken van je Mac.

Geen gedoe bij het sneller maken van je Mac?

Vaak is het niet één los probleem dat ervoor zorgt dat je computer trager wordt, maar een combinatie van verschillende factoren. Dit is daarom een stuk lastiger helemaal zelf te ontdekken en vervolgens op te lossen.  

Daarom hebben wij een dienst voor jou waarmee we jouw Mac helemaal gaan controleren. Dit is onze Mac Check. Bij deze check kijken we naar verschillende punten zoals de prestaties en de opslag van je computer. Ook geven we je Mac meteen een onderhoudsbeurt. Op deze manier voorkom je vervelende problemen zoals een trage computer of virussen en blijft jouw Mac optimaal presteren. Kijk voor meer informatie over onze Mac Check.

Wat is normaal?

Allereerst leggen we je uit hoe snel een computer normaal moet zijn, zodat jij weet wanneer die van jou toch echt te traag is. 

Tegenwoordig hoort een computer in minder dan 20 seconden vanaf het moment van aanzetten te werken. Daarnaast moeten alle veelgebruikte apps, zoals Safari en je e-mail programma, in niet meer dan 3 seconden na het aanklikken van het icoon openen. Bij sommige app’s die niet standaard bij je computer komen kan het langer duren, bijvoorbeeld wanneer de inhoud van deze apps van het internet komt of als je gebruik maakt van professionele programma’s zoals Adobe Photoshop. Dit is normaal. Maar doet jouw Mac er langer over, dan is er sprake van vertraging.

Wat veroorzaakt de vertraging?

Er zijn meerdere oorzaken voor vertraging, maar dit zijn de drie meestvoorkomende:

 •  Hard- en software: De vertraging komt door iets in je computer zelf en dat merk je overal. Je computer start erg traag, en je krijgt websites en apps ook amper aan de praat. Hierdoor kun je totaal niet snel met je computer werken. Vaak heeft dit met een defecte harde schijf of een niet onderhouden systeem te maken. Dit kan door de software komen, maar ook door de hardware. Hier leggen we je zo meer over uit.

 • Proces of programma: De vertraging is pas merkbaar nadat de computer is opgestart. Een bepaald programma of vastgelopen proces kan hier de oorzaak van zijn. Deze problemen zijn vaak lastiger op te sporen.

 •  Internet: Ook hierbij is de vertraging pas merkbaar nadat de computer is opgestart. De vertraging zit niet in de computer zelf, maar komt door het internet. Hierdoor laden pagina’s en de inhoud van apps erg traag, maar starten de computer zelf en alle apps wel snel op. 

  Maar geen paniek, voor alle scenario’s kunnen wij de problemen snel voor je oplossen.

  Hoe herken je de oorzaak van de vertraging?

 • Je Mac is ouder dan 7 jaar

  De nieuwste apps en websites vereisen soms veel van je computer. Gemiddeld kun je een Mac zo’n zeven jaar gebruiken (bruikbaarheidsduur), daarna is hij aan vervanging toe. Misschien doet je Mac het gewoon nog prima in de jaren erna (levensduur), maar dat wil niet zeggen dat alle programma’s nog goed werken. Bovendien kun je op een bepaald moment niet meer de laatste versie van macOS (het besturingssysteem van je computer) installeren, waardoor je een beveiligingsrisico kunt lopen.Overweeg je je Mac te vervangen? Je kunt een adviesgesprek met een van onze Nerds inplannen om een passende nieuwe Mac te vinden. Voor onze Nerds Members hanteren we de laagste prijs én we helpen je bij het verhuizen van je oude Mac naar je nieuwe Mac.

 • Je Mac heeft een SATA-schijf of FusionDrive

  In het afgelopen decennium zijn de meeste Mac’s geleverd met een SATA harde schijf. Dit is een traditionele harde schijf die gebruik maakt van ‘optische’ techniek en veel weg heeft van een cd-rom. De nieuwste computers worden niet meer geleverd met zo’n harde schijf. SATA-schijven worden vaak trager wanneer er veel bestanden op staan, of wanneer de schijf ouder wordt.

  Gelukkig hoeft dit niet te betekenen dat je meteen een nieuwe computer moet kopen. Je kunt je Mac voorzien van een moderne Solid State Drive. Dit zorgt ervoor dat je computer weer razendsnel gaat werken. En dit kunnen wij voor jou regelen.

 • Te veel (oude) software geïnstalleerd & te lang geen herinstallatie uitgevoerd

  Je Mac functioneert het best zodra deze net uit de doos komt. Maar ja, je gaat hem uiteindelijk toch intensiever gebruiken. Alles wat je zelf toevoegt aan apps, instellingen en bestanden zorgt er wel voor dat de computer meer moet verwerken. Hierdoor kan je Mac minder dingen tegelijk doen.

  Het verwijderen van individuele bestanden of programma’s uit de programmafolder heeft weinig zin om de prestaties van je Mac te verbeteren. Aan de ‘achterkant’ van je Mac hebben zich namelijk veel bestanden opgestapeld die de vertraging veroorzaken.

  We raden daarom aan om bij computers die intensief gebruikt worden elk jaar een ‘schone installatie’ te doen. Hierbij zet je het systeem eerst terug naar de fabrieksinstellingen. Vervolgens download je je veelgebruikte software opnieuw en plaats je de gewenste bestanden terug. Zo is je computer weer ‘schoon’. Bij computers die minder intensief gebruikt worden, is het handig om dit één keer in de twee á drie jaar te doen.

 • Je internet is trager dan 50 megabit/seconde of valt af en toe weg

  Een langzame internetverbinding kan voor veel vertraging zorgen. Het duurt dan namelijk wel even tot je pagina’s geladen zijn. Dit kan te maken hebben met bepaalde instellingen in je computer, maar vaak heeft het met je “Access Point” (vaak ook wel benoemd als ‘router’) te maken. Dit is het apparaat (bijvoorbeeld je Ziggo Connect Box of KPN Experia Box) dat een internetsignaal draadloos uitzendt, zodat je via Wi-Fi kunt internetten.

  Om dit te controleren kun je

  • De snelheid van je verbinding meten via openspeedtest.com. Als de snelheid minder dan 50 mbit is, kan er een probleem zijn

  • De betrouwbaarheid van je verbinding meten met een ping test

  Soms kun je je Wi-Fi nóg beter maken door nieuwe apparatuur te plaatsen, zodat je door je hele huis of kantoor een goed netwerk hebt. Onze Nerds kijken graag met je mee, zodat jij advies op maat krijgt over de Wi-Fi bij jou. Tijdens de Nerds controleren we je Wi-Fi netwerk en beoordelen we hoe je deze kunt versnellen.

 • Er is een proces of programma vastgelopen

  Soms zorgt een programma of achterliggend proces op je Mac voor de traagheid. Als dit probleem zich blijft voordoen nadat je het programma hebt gesloten en je computer hebt herstart, moet het op een andere manier aangepakt worden. Dit kan betekenen dat een bepaald programma verwijderd moet worden, maar het kan ook dat je hele systeem opnieuw geïnstalleerd moet worden. Onze Nerds kunnen je hier verder mee helpen. Klik hier om met ze in contact te komen

 • Je hebt last van een virus of andere vertraging

  Adware of Spyware kan ervoor zorgen dat je computer geen internetpagina’s meer laadt. Maar, er zijn veel verschillende soorten virussen en ze zijn niet altijd makkelijk te vinden. Daarom is het handig om iemand mee te laten kijken, die direct voor jou kan zien of dit het probleem is. Klik hier om in contact te komen met onze Nerds.

  Wil je jouw computer extra veilig houden? Onze nieuwe Nerds Members krijgen een jaar lang gratis een anti-viruslicentie! En dit zijn niet de enige voordelen. Kijk voor ons membership

 • Andere oorzaken

  Soms kan specifieke randapparatuur voor problemen zorgen. In andere gevallen heb je alleen maar af en toe last van een trage Mac en kun je niet vinden waar dat door komt. Het wordt dan een kwestie van zoeken naar een speld in een hooiberg. Wil je een goede én snelle oplossing? Dan is het verstandig een expert met je mee te laten kijken, die het probleem voor je oplost.

 • Lees alles over

   Hulp nodig?

   Bel ons

   Download app

   Over Nerds

   Savannahweg 66, 3542 AW Utrecht

   Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00

   Zaterdag & zondag: gesloten

   Blijf op de hoogte

   Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg ons op Facebook of LinkedIn.

   Wat vinden onze klanten

   © 2021 Nerds / powered by AddVentures

   Disclaimer

   Privacy Statement