Wat is er nieuw in macOS Big Sur?

Na macOS X is macOS 11 Big Sur het eerste grote herontwerp van het besturingssysteem van Apple. Deze update wordt in oktober 2020 verwacht. Helaas duurt het dus iets langer dan de nieuwe iOS 14. Maar wat zijn de belangrijkste nieuwe functies? Wij lichten de belangrijkste nieuwe functies voor je uit.

Compleet nieuw ontwerp

De grootste verandering is direct zichtbaar. Bijna elke app zal een een nieuw icoontje krijgen, die net als bij iOS in een vierkant met afgeronde hoeken is geplaatst. Ook sluiten de kleuren beter aan bij die van iOS en zijn de menubalken aangepast.

Bedieningspaneel

Net als op een iPhone of iPad, heeft de Mac nu een bedieningspaneel. Het heeft iets minder opties, maar je kunt bijvoorbeeld je Wi-Fi, AirPlay en Bluetooth hierop bedienen. 

Berichtencentrum

Ook het Berichtencentrum gaat meer lijken op dat van iOS. Notificaties worden per groep ingedeeld en nieuwe interactieve kenmerken zorgen ervoor dat je kunt reageren op berichten zonder de app te openen. De widgets hebben ook een nieuw uiterlijk gekregen en kunnen in hun grootte worden aangepast. 

Safari

De update van Safari is voor de meeste gebruikers nu al beschikbaar. Zo heb je alvast een klein voorproefje op Big Sur.

Allereerst is het uiterlijk van Safari wat veranderd. Je kunt nu voor je startpagina een achtergrond instellen. Dit kan een standaardafbeelding zijn, maar je kunt het ook nog meer eigen maken door een foto van jezelf te gebruiken. Zo wordt je browser een stuk persoonlijker. 

Maar ook achter de schermen zijn er veranderingen. Zo zijn er meer privacy-opties  toegevoegd en kun je in een rapport zien welke sites jouw gegevens proberen te tracken. Bovendien krijg je een melding als een wachtwoord uit je iCloud-sleutelhanger is gelekt bij een bepaalde website. Dit wordt een stuk veiliger internetten dus.

Berichten

Ook de Berichten worden flink verbeterd en krijgen vergelijkbare functies als op de iPhone. Schermvullende effecten worden nu wél afgespeeld, in plaats van dat het omschreven in tekst erbij staat. Ook komen andere nieuwe iOS 14 functies naar macOS, zoals antwoorden op berichten en het vastzetten van je favoriete gesprekken in het overzicht. Bovendien kun je nu ook Memoji’s maken en versturen via je Mac.

En meer…

De bovenstaande veranderingen vonden wij het belangrijkst om te benoemen, maar dit waren lang niet de enige. Zo zijn er, net als bij iOS 14, in Kaarten nieuwe gidsen te vinden. Ook kun je meer inzicht krijgen in je batterijgebruik en is het eindelijk mogelijk om op de achtergrond updates uit te voeren. Ten slotte is Spotlight een heel stuk versneld en ondersteunt het nu snelle weergave. En er is nog meer mogelijk, laten we hopen dat de update er snel komt! Big Sur is te gebruiken op de Macbook 2015, de Macbook Air 2013, de Macbook Pro 2013, de Mac mini 2014, de iMac 2014, de iMac Pro 2017 en de Mac Pro 2013 en alle latere versies hiervan.

Ondersteunde modellen

Macbook

2015 en later

Macbook Air2013 en later
Macbook Pro2013 en later
Mac Mini2014 en later
iMac2014 en later
iMac Pro2017 en later
iMac Pro2013 en later

Lees alles over

  Hulp nodig?

  Bel ons

  Download app

  Over Nerds

  Savannahweg 66, 3542 AW Utrecht

  Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00

  Zaterdag & zondag: gesloten

  Blijf op de hoogte

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg ons op Facebook of LinkedIn.

  Wat vinden onze klanten

  © 2021 Nerds / powered by AddVentures

  Disclaimer

  Privacy Statement